SFTA navrhla na Európsku filmovú cenu snímku Dom

14.06.2012 Bratislava

Bratislava 14. júna (TASR) - Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) navrhla na Európsku filmovú cenu snímku Zuzany Liovej Dom. TASR o tom informovala výkonná viceprezidentka SFTA Zuzana Mistríková s tým, že termín uzávierky prihlášok na Európsku filmovú cenu za rok 2012 je v piatok 15. júna.

"Na ocenenie Európskej filmovej akadémie možno navrhnúť dlhometrážny film, ktorý mal premiéru po 1. júli 2011, je európsky v súlade s Dohovorom o filmových koprodukciách a bol verejne distribuovaný," vysvetlila. SFTA tradične vyberá z filmov, kde slovenský tvorivý podiel dosahuje aspoň polovicu podľa bodovania Dohovoru. Pri cene určenej pre dokumentárne filmy je stanovená aj podmienka, že film musí mať minimálne 70 minút.

O výbere filmov hlasovali priamo členovia SFTA. Do hlasovania sa zapojilo 56 zo 137 riadnych členov, čo predstavuje 41 percent. Akademici vyberali z 11 hraných filmov: Cigán (r. M. Šulík), Mŕtvola musí zomrieť (r. J. Paštéka), Dom (r. Z. Liová), Lóve (r. J. Kroner), Viditeľný svet (r. P. Krištúfek), Immortalitas (r. E. Bošňák), Zlo (r. P. Bebjak), eŠteBák (r. J. Nvota), Anjeli (r. R. Šveda), Tigre v meste (r. J. Krasnohorský) a Tanec medzi črepinami (r. M. Ťapák).

"Prezídium SFTA, v ktorého kompetencii je definitívne rozhodnutie o výbere filmu v prípade, že sa na hlasovaní nezúčastní viac ako nadpolovičná väčšina členov, potvrdilo výsledky hlasovania a akceptovalo väčšinový názor hlasujúcich členov," oznámila Mistríková s tým, že spomedzi hraných filmov si akademici vybrali oceňovaný film Zuzany Liovej Dom. "V prípade dokumentárneho filmu sa väčšina akademikov priklonila k možnosti nenavrhnúť v tomto roku žiaden film," dodala.

Dvadsiate piate slávnostné odovzdávanie Európskej filmovej ceny sa uskutoční 1. decembra na Malte. Viac informácií o jednotlivých kategóriách, spôsobe výberu nominácií a držiteľoch cien nájdu záujemcovia na www.europeanfilmacademy.org.

Účasť slovenskej kinematografie na Európskej filmovej cene finančne podporil Audiovizuálny fond.
 

Vyberte región